Kuriant sulydymo technika naudojamas ne tik lakštinis stiklas, praverčia įvairaus dydžio stiklo gabaliukai. Kaip iš butelių pasigaminti spalvoto stiklo
lakštus jau rašiau, čia trumpai pristatau paprasčiausią frito ruošimo būdą.
Keramikoje fritas žinomas jau sen. Egipto, Mesopotamijos kultūrose, šiandien plačiai naudojamas glazūrų gamyboje. Stiklo mene naudojamas kuriant spalvotas, reljefines kompozicijas. Pats paprasčiausias paaiškinimas kas yra fritas — smulkiai maltas, grūstas stiklas.
|
Fritas — nuo dulkių iki stambių šukių |
Iš spalvotų butelių išrėžus didžiausią ir naudingiausią plotą, lieka sunkiai įveikiami dugnai ir kakleliai, tačiau turintys tokias pačias pritaikymo galimybes, o kartais dar platesnes.
|
Žaliava |
Frito ruošimui reikės kūjo ir labai tvirto paviršiaus daužymui. Tinka akmuo, plieno lakštas. Daužomas stiklas laksto į šalis, todėl jį grūsti patogu kibire ar puode. Nuo smūgių prilituotas ir plonas skardinio kibiro dugnas greitai iškrenta, prakiūra, geriausiai tinka vientiso metalo talpa. Pasirinkau seną nereikalingą aliumininį puodą. Dviejų pusdienių daužymą atlaikė, bet gerokai deformavosi dugnas. Kitą kartą ieškosiu ketaus ar plieno talpos.
|
Parenkamas vienos spalvos stiklas |
|
| | |
Procesas sunkus ir nuobodus |
Grūdant stiklas susitrina į visai mažas daleles, kiti storesni gabalai sunkiau pasiduoda trupinimui, todėl procesas užtrunka. Daužomas stiklas ima dulkėti, todėl reikėtų respiratoriaus ar stipresnio vėjo, kad stiklo dulkės nepatektų į kvėpavimo takus.
Jei norima pasiruošti kelių frakcijų frito, reikės persijoti, atskirti smuklius gabaliukus nuo stambesnių. Pavyko rasti tris skirtingo akučių dydžio sietus.
|
Sietai |
Smulkiausias sietelis atskiria mažesnes nei 1 mm daleles, rupesnio frito frakcija siekia 2 -3 mm, dar rupesnio — 4 mm, o kas lieka, keliauja į patį rupiausią — 5-10 mm.
|
Išsijotas fritas |
Galima sugrūsti skaidraus bespalvio stiklo, jis tiks mišiniams, reljefui kurti. Fritui laikyti tinkamiausia permatoma tara — matosi spalva, rupumas, kiekis.
|
Kelių spalvų ir dydžių fritas |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą